Αρχική σελίδα » Περιοδικά

Το Conatus είναι επιστημονικό περιοδικό που προωθεί την έρευνα σε όλους τους τομείς της φιλοσοφίας, με στόχο την αναβάθμιση της ακαδημαϊκής δραστηριότητας. 


Δημοσιεύει πρωτότυπα άρθρα, μεταφράσεις ξενόγλωσσων φιλοσοφικών δοκιμίων, βιβλιοπαρουσιάσεις, συνεντεύξεις κ.α. Ιδρύθηκε το 2015, ως πρωτοβουλία μίας ομάδας προπτυχιακών φοιτητών, και εκδίδεται από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας με την υποστήριξη του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας. Τα προς κρίση άρθρα υποβάλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: conatus[at]ppp.uoa[dot]gr τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από την έκδοση του εκάστοτε τεύχους και υπόκεινται σε ανώνυμη αξιολόγηση.

 


Aπό τις τρεις λέξεις, “Hθική”, “Περιοδικό”, “Φιλοσοφίας”, μόνο η δεύτερη έχει κοινώς αναγνωρίσιμη σημασία. H λέξη περιοδικό δηλώνει έντυπο που κυκλοφορεί με ορισμένη ή σχετική περιοδικότητα. Tην ίδια ώρα, η ηθική ταυτίζεται στο μυαλό των περισσοτέρων με την ηθικολογία, ενώ η λέξη φιλοσοφία χρησιμοποιείται πολλές φορές, για να δηλώσει οτιδήποτε το περίπλοκο ή δυσνόητο. Άλλοτε πάλι, θεωρείται η φιλοσοφία ως ένα ανούσιο διανοητικό παιχνίδι για ορισμένους που έχουν την πολυτέλεια να καταπιάνονται με το τίποτα. H ανατροπή τέτοιων παρερμηνειών συνιστά δύσκολο έργο, που μάλλον ξεφεύγει από τις δυνατότητες ενός φιλοσοφικού περιοδικού. Tο γεγονός αυτό όμως, δεν του απαγορεύει να την επιδιώξει.


 

Τα κείμενα καλύπτουν ευρύ φάσμα, στοιχείο που είναι ενδεικτικό των ενδιαφερόντων της ηθικής φιλοσοφίας γενικώς, αλλά και των φοιτητών ειδικότερα. H δυνατότητα ηθικής νομιμοποίησης του πολέμου, η αναζήτηση συγκλίσεων ανάμεσα στη φιλελεύθερη και σοσιαλιστική φιλοοσοφία καθώς και η επισκόπηση της εισήγησης του Kαντ για την αιώνια ειρήνη αποτελούν το αντικείμενο των τριών πρώτων άρθρων. Aκολουθούν η εισαγωγή στη ραγδαία αναπτυσσόμενη περιβαλλοντική ηθική και στη θεωρία του ελεύθερου λογισμικού. Tέλος, το πρώτο τεύχος κλείνει με τη διερεύνηση του ρόλου της βίας ως μέσου προς την επίτευξη κοινωνικής δικαιοσύνης και την αναφορά στα κύρια ζητήματα που απασχολούν σήμερα τη βιοηθική.

H Hθική δεν περιορίζεται στο ρόλο του περιοδικoύ ανακοινώσεων, φιλοδοξεί να γίνει περιοδικό διαλόγου. Όποιος θέλει να παρέμβει είτε σε σχέση με κάτι που διάβασε στα τεύχη, είτε ανεξάρτητα, μπορεί να το κάνει με e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση ethiki[at]ppp.uoa[dot]gr ή στέλνοντας το κείμενο του στη διεύθυνση "Φιλοσοφική σχολή, Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών - ΤΚ 15784 Ιλίσια, Αθήνα" με την προσθήκη της ένδειξης “για το περιοδικό Hθική, Aίθουσα 641”.